Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Jak vybrat Moka Express

Ještě než se vrhneme na samotné moka konvičky, popíšeme rozdíly mezi kávou připravenou v ní a v jiných alternativách. Tento způsob totiž zdaleka není jedinou náhradou espressa, takže bude vhodné zjistit, zda je právě moka konvička tím pravým pro vás.

Hned na počátku výběru vás ujistíme, že moka konvička je vcelku jednoduchou záležitostí. Důležitých parametrů je jen několik a určitě se v nich brzy zorientujete. Důležité je zejména promyslet velikost. Jednou z hlavních nevýhod moka konvičky je totiž nemožnost připravit více či méně porcí kávy, než pro jaké je určena. Zajímavým parametrem je materiál, který má vliv na chuť, údržbu i již zmiňovanou nerozbitnost.

Oproti jiným pomocníkům pro přípravu kávy se však mezi konvičkami doslova roztrhl pytel s různým řešením designu. Najdete jak tvarové, tak barevné odlišnosti. A dokonce s vývojem můžeme hovořit o některých odlišnostech funkčních.

Jak vybrat moka konvičku stručně:

Ujasněte si, zda je moka konvička skutečně tím pravý přístrojem – Existuje totiž mnohem více možností domácí přípravy kávy.

Zvolte správnou velikost – Orientovat se můžete podle počtu šálků, rozhodně však doporučíme zkontrolovat množství vody, které více vypovídá o výsledném objemu kávy.

Vyberte si materiál – Hliníkové jsou tradiční a podle mnohých lepší, nerez můžete použít i na indukci.

Mrkněte na vzhled – Samozřejmě to není nejdůležitějším kritériem, vzhledem k plejádě designových možností a vzorů by však byla škoda jej opomenout.

Můžete zvážit i speciální typy – Speciality disponují ojedinělými funkcemi.

Jednotlivé části moka konvičky

Jak už jsme zmínili, moka konvička je velmi jednoduchým přístrojem. Sestává z pěti částí:

horní nádobky s víkem a držadlem,

spodní nádobky s bezpečnostním ventilem,

sítka na kávu ve tvaru kalíšku,

plochého kovového filtru,

gumového těsnění, které přidržuje filtr na horní části moka konvičky.

Právě vadné těsnění může být zdrojem problémů u některých levných konviček. Většinou je také třeba po 1 roce je vyměnit. 

Velikost

Dostáváme se k velmi důležitému parametru a také k jedné z největších nevýhod moka konvičky. Zcela zásadním faktem totiž je, že moka konvičku nelze použít k přípravě jiného množství kávy, než pro které je výrobcem určena. Pokud se pokusíte připravit v ní kávy méně, výsledek nebude odpovídat očekávání, nápoj bude slabý a chuťově nevýrazný. Pokud budete nuceni připravovat kávu na několik dávek, celý proces to značně prodlouží.

Naštěstí existuje mnoho dostupných velikostí. Na trhu běžně najdete jak miniaturní moka konvičky na jedinou malou porci kávy, tak i modely na 2, 3, 4, 6, 8, 9,10, 12 či 18 porcí.

Pokud tedy pijete kávu vždy v podobném počtu lidí, nemusí vás výše zmiňovaný nedostatek odrazovat.

Jedna porce zde znamená přibližně 50 ml kávy, což je pozůstatek italského původu. To vás, pokud jste zvyklí na české plné hrníčky, možná trochu překvapí. Proto při nákupu doporučujeme nesledovat jen počet porcí, ale i objem spodní nádobky na vodu. Pokud jste zvyklí na velké množství intenzivní kávy, nemusíte se bát pořízení větší konvičky i pro menší počet lidí.

Materiál

Co se týče výrobního materiálu, příliš na výběr nemáte. V základu se můžete rozhodnout mezi dvěma možnostmi.

Hliník – Jde o původní materiál. Tehdy byl v Itálii symbolem pokroku a modernity, prosazovaný samotným Mussolinim. Dodnes se používá nejčastěji, takže při volbě hliníkové konvičky budete

mít nejširší výběr. Oproti nerezu lépe vede teplo, díky čemuž se voda v nádobce prohřívá rovnoměrně. Na vnitřní ploše se během používání tvoří typická nahnědlá patina. Ačkoliv extrémně čistotné povahy by to mohlo dráždit, mnoho kávomilců ji bere jako normální jev přípravy kávy a tvrdí, že z hliníkové moka konvičky chutná káva lépe.

Nerezová ocel – Druhý často užívaný materiál. Částečně reaguje na nedostatky hliníku, například je možné použít ji i na indukci, pokud to samozřejmě výrobce povolí. Nerezová ocel je odolnější a lépe se udržuje. Také tento materiál má mezi milovníky kávy své zastánce.

V menší míře se můžeme setkat také s jinými materiály, zejména v roli módních doplňků. Rukojeť je zpravidla z plastu.  Časté je také potažení hliníkového těla tenkou vrstvou keramiky. Taková konvička pak vypadá jako z porcelánu, těch, které opravdu horní část porcelánovou mají, je však velmi málo.

 

Design

Moka konvičky byly od počátku stylovou záležitostí. Klasický design koresponduje se stylem Art Deco, který vedle architektury či interiérů zasáhl i předměty denní potřeby.

I dnes najdeme na trhu konvičky nejrůznějších designů. Většina z nich se sice drží typického hranatého tvaru, objevily se však také konvičky válcovité. Horní část může být podobná konvici na čaj, nebo dokonce chybět úplně – takové konvičky jsou pak dovybaveny stojánkem na šálek a káva stéká během přípravy přímo do něj.

Meze se nekladou ani barvám. Většina základních modelů je v šedé, černé nebo červené. Pokud vám však nevadí trochu si připlatit, můžete vybírat z celé plejády pastelových i výrazných barev a jejich kombinací. 

Neobvyklé funkce

Naprostá většina konviček na trhu patří mezi jednoduché přístroje s jedinou funkcí. Neznamená to vůbec nic špatného, takové konvičky plně postačí svému účelu. Využívají je nejen běžní uživatelé, ale i baristi nebo kávoví experti. Koneckonců – to, jak bude káva v šálku chutnat, je výsledkem vhodného výběru zrn, ideální hrubosti mletí a dodržení správného postupu.

Přesto však upozorníme na několik speciálních výrobků.

Elektrické moka konvičky – Jsou vybaveny základnou a přívodním kabelem. Využijete je všude tam, kde nemáte přístup ke sporáku, například v práci nebo na hotelovém pokoji. Principem přípravy se od klasických konviček nijak neliší. S elektřinou se však pojí i některé další funkce, kterými mohou disponovat, například spuštění na čas, automatické vypnutí a udržování teploty hotového nápoje.

Moka konvička na cappuccino – je uzpůsobená tak, aby vedle přípravy kávy dokázala i našlehat mléko. Precizního našlehání nebo obrázku na povrchu se pochopitelně nedočkáte, to však mnohdy nezvládnou ani mnohem dražší domácí kávovary. Také příprava vyžaduje pečlivost a několik kroků navíc. Pokud je však cappucino vaším oblíbeným nápojem, rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Foto-Videogalerie