Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Často kladené dotazy k Moka Expressu

Můžu v moka konvici připravit menší počet porcí, než na které je určena?

Můžete to zkusit, avšak z výsledku budete nejspíš zklamaní. Pokud totiž použijete méně kávy, horká pára si snáze najde cestu nejmenšího odporu a extrakce bude rychlejší. To povede k vodovému nápoji bez chutě i bez vůně. Velikost každé moka konvičky je určena tak, aby perfektně pracovala s konkrétním množstvím kávy i vody.

Na jak hrubo se mele káva do moka konvičky?

Stupeň mletí se nejčastěji označuje za „jemně až středně hrubý“. Je o něco hrubší než při přípravě espressa, na druhou stranu je jemnější než káva namletá pro french press. Strukturou leží někde mezi hrubou moukou a cukrem krupicí. Dodržení správné hrubosti je klíčové, stejně jako správný postup přípravy.

Jak velkou moka konvičku si pořídit?

S moka konvičkou se pojí jeden drobný problém. Výrobce vždy uvádí, na kolik porcí je konvička určena, jedna porce se však pohybuje kolem 50 ml. V Itálii je běžné pít kávu v silných malých porcích, našinci však mnohdy upřednostňují větší hrnečky. A jak je vidět v mnoha uživatelských recenzích, neznalost velikosti šálku je zdrojem mnohých zklamání.

Pokud i vy patříte k jedincům, které 50ml porce neuspokojí, můžete zkusit odměřit, kolik ml má váš kávový hrneček a velikost moka konvičky odvozovat spíš z tohoto objemu.

Je lepší káva z moka konvičky nebo french pressu?

To záleží na tom, co od kávy očekáváte. Moka konvička vám dopřeje menší množství intenzivního nápoje, zatímco french press nabídne kávy více, zato slabší. Protože voda během extrakce v moka konvičce vaří, chuť kávy může být také poněkud spálená. Ve french pressu se káva louhuje v méně horké vodě, zato delší dobu, což má za následek lepší rozvinutí chuťových profilů jednotlivých odrůd.