Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Historie čaje: od legendární medicíny k oblíbenému nápoji světa

Legendární počátky čaje v Číně

Za kolébku čaje se považuje Čína, konkrétně oblast dnešní provincie Jün-nan. Podle nejznámější legendy objevil čaj v 3. tisíciletí př. n. l. císař Šen-nung. Ten prý pil horkou vodu, do které mu náhodně spadly lístky neznámé rostliny. Vzniklý nápoj měl příjemnou chuť a císař se po něm cítil svěže – tak se zrodil čaj.

První skutečné historické zmínky o čaji pocházejí z období dynastie Chan (2.–3. století n. l.). Čaj se tehdy používal hlavně jako:

léčivý nápoj,

povzbuzující odvar pro vojáky a cestovatele,

obětina při náboženských rituálech.

Dynastie Tchang a Sung: čaj jako umění

Za opravdový rozmach čaje se považuje období dynastie Tchang (618–907). Právě tehdy se čaj začal pít běžněji mezi vyššími vrstvami a vznikla první velká „čajová kultura“.

Čaj se lisoval do čajových koláčů, které se lámaly, pražily a šlehaly s horkou vodou.

Vznikaly první čajové zahrady a specializované plantáže.

Básníci a učenci psali o čaji verše i traktáty.

Z období dynastie Sung (960–1279) pochází slavné dílo „Čajový kánon“ (Cha-ťing), které popisuje pěstování, zpracování a přípravu čaje. Čajové obřady se staly jemným uměním, kde se dbalo na:

kvalitu vody,

tvar šálku,

způsob šlehání čaje,

estetiku celého rituálu.

Čaj v Japonsku: zen, samurajové a čajový obřad

Čaj se do Japonska dostal v 8.–9. století díky buddhistickým mnichům, kteří přinášeli čajová semena z Číny. Nejprve se pil v klášterech, aby pomáhal mnichům bdít při dlouhých meditacích.

Ve 12. století se rozšířil mezi šlechtu a samuraje. Postupně vznikl jedinečný japonský čajový obřad (čadó, sadó), založený na principech:

jednoduchosti,

harmonie,

úcty,

vnitřního klidu.

Typické prvky japonské čajové kultury:

matcha – jemně mletý práškový zelený čaj šlehaný bambusovou metličkou,

čajové domky a zahrady navržené speciálně pro obřad,

přesná pravidla chování hostitele i hostů.

Indie a vznik černého čaje

Ačkoliv se čajová rostlina vyskytuje i v Indii, tamní čajový průmysl se začal výrazně rozvíjet až v 19. století, kdy Britové hledali alternativu k čínskému čaji.

Objevili divoce rostoucí čajovník v oblasti Assam,

založili rozsáhlé plantáže v Assamu, Dárdžilingu a Nilgiri,

začali masově vyrábět černý čaj, který lépe snášel dlouhou dopravu do Evropy.

Indie se tak stala jedním z největších producentů čaje na světě a místní čaje získaly vlastní charakter – silné, aromatické, často používané do směsí typu English Breakfast nebo Masala Chai.

Čaj dobývá Evropu

Čaj se do Evropy dostal v 16.–17. století díky portugalským a nizozemským obchodníkům. Zpočátku šlo o luxusní zboží:

byl drahý a dostupný jen šlechtě a bohatým měšťanům,

prodával se v lékárnách jako „exotický léčivý nápoj“,

podával se na dvorech evropských panovníků jako symbol prestiže.

V Anglii se čaj stal národním nápojem:

v 18. století vznikla tradice afternoon tea – odpoledního čaje s mlékem a sladkostmi,

čajové domy se staly centrem společenského života,

spotřeba čaje rostla tak rychle, že ovlivňovala i politiku a obchod (např. Bostonské pití čaje jako protest proti britským daním).

Čaj v moderní době: od kolonií k čajovým sáčkům

a 20. století přinesla kávě i čaji masovou výrobu a globalizaci:

zakládají se obrovské plantáže v Cejlonu (Srí Lanka), Keni či Vietnamu,

vznikají velké čajové společnosti a značky,

na začátku 20. století se objevuje čajový sáček, který výrazně zjednodušuje přípravu.

Čaj se stává:

dostupným pro všechny vrstvy obyvatelstva,

standardní součástí domácností,

nápojem, který se pije jak v podobě černého čaje s citronem, tak jako ovocný nebo bylinný nápoj bez kofeinu.

Současná čajová kultura: návrat k původu

V posledních letech roste zájem o kvalitní sypané čaje a čajovou tradici:

zákazníci vyhledávají čaje původem z konkrétních zahrad a regionů (single origin),

rozvíjí se čajové domy a specializované e-shopy s čajem,

opět se mluví o způsobu sběru, ručním zpracování a čerstvosti lístků.

Populární jsou zejména:

zelené čaje z Číny a Japonska,

bílé a polozelené čaje (oolong),

výběrové černé čaje z Indie, Srí Lanky a Číny,

prémiové bylinné směsi bez aroma a barviv.

Zákazníci se více zajímají o:

původ čaje,

etické a udržitelné pěstování,

obsah kofeinu a vhodnost čaje pro různé denní doby.

Čaj a zdraví

Čaj provází pověst „zdravého nápoje“ prakticky od svého objevu. Moderní výzkumy potvrzují, že čaj:

obsahuje antioxidanty (zejména katechiny a polyfenoly),

může přispívat k hydrataci organismu,

má stimulující, ale většinou mírnější účinek než káva díky kombinaci kofeinu a L-theaninu.

Je však dobré připomenout:

žádný čaj není zázračný lék,

účinky vždy závisí na celkovém životním stylu, stravě a pitném režimu,

přemíra kofeinových čajů může citlivějším lidem způsobit nespavost či nervozitu.

Závěr: Historie čaje jako příběh kultury i každodennosti

Historie čaje je zároveň historií lidské civilizace – od císařských dvorů v Číně přes zenové kláštery v Japonsku, koloniální plantáže v Indii až po moderní čajovny a e-shopy v Evropě.

Čaj se z léčivého odvaru a luxusního zboží stal běžným nápojem, který:

spojuje lidi u jednoho stolu,

doprovází práci i odpočinek,

nabízí nekonečnou škálu chutí a vůní.

Ať už dáváte přednost silnému černému čaji, jemnému zelenému nálevu nebo bylinné směsi před spaním, pokaždé se dotýkáte tradice staré tisíce let.