Příběh kávy Valentino
Jih Itálie je kolébkou silného, aromatického espressa. V úzkých uličkách, na náměstích i malých rodinných barech se pije káva:
krátká, intenzivní,
s hustou cremou,
jako malý každodenní rituál.
Právě z této tradice vychází káva Valentino. Pražírna staví na klasických italských receptech, ale zároveň dbá na moderní nároky na kvalitu – sledování původu zrn, stabilní pražení a pečlivou kontrolu každé šarže. Výsledkem je káva, která chutná stejně dobře v domácím automatu i v profesionálním pákovém kávovaru.
Směs arabiky a robusty – srdce italského espressa
Valentino je typickou espresso směsí založenou na harmonii dvou druhů kávy:
Arabika – přináší jemnost, sladkost, tóny oříšků, čokolády a karamelu.
Robusta – dodává sílu, hutné tělo, krásnou cremu a vyšší obsah kofeinu.
Podíl obou složek se liší podle konkrétního druhu, ale obecně platí:
vyšší podíl arabiky = jemnější, elegantnější šálek,
vyšší podíl robusty = výraznější, energičtější espresso ve stylu jihu Itálie.
Díky této kombinaci je Valentino skvělé samotné jako ristretto či espresso, ale také jako základ pro cappuccino, latte macchiato a další mléčné nápoje.
Chuťový profil: slunce, čokoláda a oříšky
Typická káva Valentino v šálku:
Aroma: intenzivní, s tóny kakaa, pražených oříšků, mandlí a lehkého karamelu.
Chuť: plná, kulatá, s nízkou kyselostí a příjemně vyváženou hořkostí.
Crema: hustá, sametová, lískově hnědá, která na povrchu šálku vydrží i po přidání cukru.
Dochuť: dlouhá, sladká, s čokoládovým dozvukem, který vybízí k dalšímu doušku.
Je to káva, která nepůsobí agresivně, ale přesto dokáže spolehlivě „probudit“ – ideální na ráno i po vydatném obědě.
Káva Valentino do automatického i pákového kávovaru
Jednou z velkých předností kávy Valentino je její univerzálnost.
Automatické kávovary
stabilní mletí,
bohatá crema i při krátkém espressu,
výrazná chuť, která se neztratí ani v mléčných nápojích.
Stačí nastavit středně jemné mletí a střední až vyšší intenzitu – automatický kávovar tak z Valentino vytěží maximum.
Pákové kávovary
V rukou baristy se Valentino promění v klasické italské espresso:
dávka 7–9 g na single nebo 14–18 g na double,
extrakce kolem 25–30 vteřin,
objem 25–35 ml.
Káva dobře snáší i o něco delší extrakci, aniž by se „přepálila“. Je vhodná jak pro domácí nadšence, tak pro menší kavárny či bistra, která chtějí spolehlivou a chuťově stabilní směs.
Ideální káva pro milovníky „dolce vita“
Valentino ocení každý, kdo:
má rád plné, čokoládové espresso s minimální kyselostí,
hledá „italskou“ kávu na každý den,
chce jednu směs, kterou využije v espressu, cappuccinu i latté,
touží po kávě, která v šálku nezklame ani návštěvu.
Pro e-shopy a kavárny je káva Valentino atraktivní také marketingově – název, původ z jihu Itálie a typicky italský styl pražení se velmi snadno komunikují zákazníkům.
Jak z kávy Valentino dostat maximum
skladujte ji v uzavřené nádobě mimo přímé světlo a teplo,
po otevření spotřebujte ideálně do několika týdnů,
melte vždy těsně před přípravou, zejména pro pákové espresso,
nešetřete na kvalitě vody – filtrovaná nebo měkčí voda zvýrazní sladké tóny kávy.
Dodržením těchto jednoduchých zásad získáte z každého balíčku Valentino stejně špičkový zážitek, jaký byste čekali v italském baru.
Závěr
Káva Valentino – slunce z jihu Itálie přináší do každodenního šálku atmosféru sicilských a neapolských kaváren. Spojuje tradici italského espressa, pečlivě vybranou směs arabiky a robusty a plnou, harmonickou chuť, která potěší jak začátečníky, tak zkušené kávové nadšence.
Ať už ji připravujete v domácím automatu, pákovém kávovaru nebo moka konvičce, Valentino vám pokaždé připomene, že dobrá káva je malý kousek slunce, který si můžete dopřát kdykoli během dne.