Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Pití kávy v Evropě – od exotického léku k každodennímu rituálu

První šálek kávy v Evropě – příchod z Orientu

Káva se do Evropy dostala přes Arabský poloostrov, Osmanskou říši a Středomoří. První zmínky o jejím pití pocházejí z:

Itálie – Benátky jako obchodní centrum přivážely kávu už v 16. století.

Osmanská říše – Istanbul byl významným centrem kávové kultury a evropským cestovatelům otevřel dveře do světa kaváren.

Středomořské přístavy – káva se šířila do přístavních měst, odkud postupně pronikala do vnitrozemí.

Zpočátku byla káva vnímána jako exotický lék a luxusní nápoj. Prodávala se hlavně v lékárnách a její hořká chuť byla pro mnoho Evropanů nová a nezvyklá.

Zrod evropských kaváren

Skutečný rozmach pití kávy souvisí se vznikem kaváren. Ty se začaly objevovat v 17. století a rychle se staly centry společenského života.

Benátky, Řím a Neapol – první italské kavárny navštěvovala šlechta, obchodníci a intelektuálové.

Vídeň – po bitvě u Vídně roku 1683 se z ní stalo jedno z evropských hlavních měst kávy; vídeňské kavárny se staly symbolem středoevropské kultury.

Paříž – kavárny jako Café Procope se staly místem, kde se setkávali filozofové, spisovatelé a revolucionáři.

Londýn – „penny universities“ byly kavárny, kde za cenu jednoho šálku kávy mohl člověk diskutovat o politice, obchodu a novinkách.

Kavárny hrály zásadní roli v dějinách Evropy:

staly se prostorem pro výměnu myšlenek,

podporovaly rozvoj tisku, literatury a umění,

byly „pracovnami“ obchodníků, bankéřů i politiků.

Různé tváře kávy v Evropě

Každá evropská země si vytvořila svůj vlastní styl pití kávy, který často odráží mentalitu a tempo života.

Itálie – kolébka espressa

Itálie je symbolem rychlého, intenzivního espressa:

káva se pije vestoje u baru, často během několika minut,

typickým nápojem je espresso, ristretto, cappuccino, macchiato,

cappuccino se pije hlavně dopoledne, po obědě většinou čisté espresso.

Italové vnímají kávu jako krátký, ale silný moment v průběhu dne – malý rituál, který dodá energii a dobrou náladu.

Rakousko a střední Evropa – kavárenská kultura

Ve Vídni, Praze, Budapešti či Bratislavě má káva silnou kavárenskou tradici:

historické kavárny s mramorovými stolky a novinami na dřevěných tyčích,

kávové speciality jako Wiener Melange, Einspänner, vídeňská káva se šlehačkou,

káva je spojená s dezertem – sachr, štrůdl, dorty.

Zde je káva především společenský nápoj – důvod zdržet se, číst, psát nebo pracovat.

Francie – café au lait a terasa plná židlí

Ve Francii je káva součástí života v ulicích:

typické jsou bistra a kavárny s venkovním posezením,

oblíbené je café au lait (káva s mlékem), zejména k snídani s croissantem,

espresso (un café) se pije po jídle nebo během dne.

Francouzi vnímají kávu jako součást gastronomie – stejně důležitá je káva i atmosféra podniku.

Balkán a jihovýchodní Evropa – silná káva a pomalé tempo

V zemích jako Řecko, Srbsko, Bosna a Hercegovina či Turecko (na pomezí Evropy a Asie) má káva jinou podobu:

„turecká“ káva v džezvě – jemně mletá káva vařená ve vodě, často oslazená,

silná, aromatická, pije se pomalu,

káva je spojená s pohostinností a rozhovorem – nikdo nespěchá.

V Řecku a dalších zemích se navíc rozšířily studené varianty – frappé a freddo espresso.

Skandinávie – největší pijáci kávy na světě

Země jako Finsko, Švédsko či Norsko patří dlouhodobě k největším konzumentům kávy na hlavu:

oblíbená je spíše světleji pražená káva a filtrované metody,

důležitým pojmem je švédská „fika“ – kávová pauza s něčím sladkým a s časem pro kolegy či rodinu,

káva se pije mnohokrát denně, je součástí pracovního i domácího života.

Od „černé kávy“ k moderním stylům

S průmyslovou revolucí a rozvojem technologií se měnila i příprava kávy:

století – rozvoj filtračních metod, domácích mlýnků a prvních strojů na espresso,

začátek 20. století – zdokonalení pákových kávovarů, vznik klasického italského espressa,

druhá polovina 20. století – instantní káva a automatické stroje, dostupnost kávy pro masy,

přelom 20. a 21. století – „třetí vlna“ kávy, důraz na původ, odrůdy, chuťový profil, výběrovou kávu a ruční přípravu.

Dnes v Evropě vedle sebe existují:

tradiční „italské“ espresso bary,

historické kavárny ve Vídni, Praze či Paříži,

moderní „specialty coffee“ podniky s alternativní přípravou,

domácnosti s moka konvičkou, french pressem, kapslovým či automatickým kávovarem.

Káva jako součást evropské identity

Pití kávy v Evropě není jen o kofeinu. Káva se stala:

symbolickým nápojem moderních dějin – od filozofických debat v kavárnách osvícenců až po notebooky na stolech dnešních freelancerů,

sociálním lepidlem – pozvání „na kávu“ je pozvání k rozhovoru a setkání,

gastro zážitkem – kvalitní zrna, různé přípravy, párování s dezerty a jídlem,

součástí ekonomiky – kavárenský a kávový byznys je významnou součástí služeb a gastronomie.

Evropa je dnes jedním z nejdůležitějších trhů pro kávu na světě – jak z hlediska spotřeby, tak z hlediska trendů a inovací v pražení, technologiích a kavárenském byznysu.

Budoucnost pití kávy v Evropě

Káva v Evropě se neustále vyvíjí:

roste zájem o udržitelnost, fair trade a bio produkci,

zákazníci chtějí vědět původ zrn, způsob zpracování, pražírnu,

důraz se přesouvá od „co nejlevnější kávy“ k kvalitnímu zážitku v šálku,

technologie umožňují lepší kontrolu extrakce, pražení i domácí přípravy.

Jedno je ale jisté – káva zůstane i nadále jedním z hlavních nápojů, které spojují Evropany napříč kulturami, hranicemi i generacemi.