Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Kávové kapsle E.S.E (Easy Serving Espresso) – jednoduché espresso jako z kavárny

Co jsou E.S.E pody (Easy Serving Espresso)

E.S.E pod je porce mleté kávy:

upražené a namleté na správnou hrubost pro espresso,

slisované do „polštářku“ z nepropustného filtrového papíru,

o standardizované hmotnosti cca 7 g kávy (jedna porce espressa),

v průměru 44 mm – to je důležitý údaj pro kompatibilitu s kávovarem.

E.S.E pody nebyly vymyšleny jako marketing jedné značky, ale jako otevřený standard – kávu v E.S.E podech vyrábí mnoho různých pražíren a značek.

Jak E.S.E pody fungují

Pro použití E.S.E podů potřebujete:

pákový kávovar kompatibilní s E.S.E (často má speciální sítko na pody),

nebo pákový kávovar s více sítky, kde jedno je určené právě pro E.S.E pody.

Postup:

Do páky vložíte speciální sítko pro E.S.E pody.

Na sítko umístíte pod (polštářek kávy).

Páku upnete do kávovaru a spustíte extrakci.

Po připravení espressa pod jednoduše vyjmete a vyhodíte (papír + káva = biologicky rozložitelný odpad).

Výsledek: espresso s konstantní dávkou kávy, bez vážení, bez mletí a bez upěchování.

Výhody kávových E.S.E podů

1. Jednoduchost a čistota

S E.S.E pody odpadá:

mletí kávy,

nastavování hrubosti,

pěchování (tamping),

čištění od rozsypané kávy.

Všechno je čisté a rychlé – ideální pro domácnosti, kanceláře nebo provozy, kde není čas ani prostor na „full barista“ rituál.

2. Konzistentní espresso

Každý pod obsahuje:

stejné množství kávy,

stejnou hrubost mletí,

stejnou míru upěchování.

Díky tomu dostanete stále podobný výsledek – stabilní chuť a extrakci, pokud je kávovar správně nastavený.

3. Široký výběr káv

Protože E.S.E je otevřený standard, vyrábí se pody v mnoha variantách:

100% Arabika, směsi Arabika/Robusta,

různé stupně pražení (italské, střední, tmavší pro espresso),

decaffeinato (bezkofeinová káva),

různé značky – od velkých producentů po menší pražírny.

Můžete tak střídat značky a směsi, aniž byste měnili kávovar.

4. Ekologie a méně plastu

Na rozdíl od plastových či hliníkových kapslí (např. Nespresso, Dolce Gusto) jsou E.S.E pody:

tvořené papírem a mletou kávou,

bez plastových obalů v samotné porci,

jednoduše spalitelné či kompostovatelné (dle lokálních podmínek).

Pro zákazníky, kteří se zajímají o ekologii, je to šetrnější varianta přípravy porciované kávy.

Nevýhody a omezení E.S.E podů

Aby byl obraz kompletní, je dobré zmínit i několik nevýhod:

potřebujete kompatibilní pákový kávovar – v běžném pákovém stroji bez E.S.E sítka pody správně nefungují,

v porovnání se zrnkovou kávou může být šálek dražší (platíte za komfort porcí),

nemáte možnost tolik ovlivnit extrakci – mletí ani dávku kávy si sami nenastavíte,

pro „baristické hraní“ (ladění receptu, změny mletí) jsou vhodnější zrnka + mlýnek.

Pro většinu zákazníků však E.S.E pody představují dobrý kompromis mezi komfortem kapslového systému a výsledkem blízkým „opravdovému“ espressu.

Rozdíl mezi E.S.E pod a kapslemi (Nespresso, Dolce Gusto apod.)

Mnoho zákazníků si plete E.S.E pody s běžnými kapslemi. Rozdíl je zásadní:

E.S.E pody:

plochý papírový „polštářek“ s kávou,

používá se v pákových kávovarech s příslušným sítkem,

bez plastového obalu v místě extrakce (jen papír),

otevřený standard – různé značky a pražírny.

Kapsle (Nespresso, Dolce Gusto, apod.):

plastové nebo hliníkové kapsle,

používají se v kapslových kávovarech daného systému,

často proprietární systém jedné značky,

více odpadu z obalu.

Pokud už máte doma pákový kávovar a nechce se vám řešit mlýnek a mletí, E.S.E pody jsou výborný způsob, jak ho přeměnit na „poloautomat“ s porciovanou kávou.

E.S.E pody v gastronomii a kancelářích

E.S.E systém je oblíbený také v:

menších kancelářích,

penzionech, hotelech,

salonech, čekárnách a recepcích,

menších bistrech a kavárnách, kde není barista po celý den.

Důvody:

rychlá příprava bez školení personálu,

snadné plánování spotřeby (1 pod = 1 káva),

minimální nároky na úklid a údržbu,

možnost nabídnout konzistentní espresso hostům i bez zkušeného baristy.

Jak si vybrat vhodné E.S.E pody

Při výběru se zaměřte na:

typ kávy – 100% Arabika (jemnější, aromatičtější) vs. směsi s Robustou (silnější, více cremy),

stupeň pražení – světlejší pro jemnější chuť, tmavší pro italské espresso,

původ a značka – kvalitní pražírny uvádějí původ zrn a chuťový profil,

datum expirace a balení – ideální jsou pody balené jednotlivě v ochranné atmosféře (čerstvější chuť).

Vyplatí se vyzkoušet několik značek a najít si „svou“ – stejně jako u běžné zrnkové kávy.

Shrnutí – proč dát šanci E.S.E podům

Kávové kapsle E.S.E (Easy Serving Espresso) jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí:

skutečné espresso z pákového kávovaru bez mletí a tamperu,

rychlou, čistou a jednoduchou přípravu jedné porce kávy,

ekologičtější řešení porciované kávy s minimem plastu,

otevřený systém, kde mohou měnit značky a směsi, ne být vázaní na jednu kapslovou platformu.

E.S.E pody spojují svět „pravé“ kávy a pohodlí kapslí – ideální kompromis pro domácnosti, kanceláře i menší provozy, kde se cení rychlost, čistota a konstantní kvalita šálku.