Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Druhy rostlin kávovníku

ARABIKA 

 - vysoký keř dosahující výšky 3 metrů,

 - 70% celosvětové kávové produkce,

 - pěstuje se ve větších výškách než Robusta (cca 1000 až 1800 m),

 - plodí po 3 až 4 letech od vysazení a po dobu cca 25 let,

 - sklízí se 2x až 3x ročně - většinou ručně,

 - kávovník kvete a zraje současně, plody zrají až 9 měsíců,

 - kávovník Arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník Robusta,

 - káva s výraznou, velmi variabilní chutí, méně hořká.

 

ROBUSTA

 - keř či strom dosahující až 15 metrových výšek,

 - 25% světové produkce,

 - vznikl zkřížením kávovníků Arabika a Mauritian,

 - pěstuje se ve výškách 500 - 800 m,

 - plodí již ve dvou letech, sklízí se strojově,

 - semena jsou menší než u arabiky a horší kvality, často se používá do kávových směsí,

 - semena obsahují 3x více kofeinu než semena kávovníku Arabika,

 - kávovník je méně náročný na kvalitu půdy,

 - je odolnější vůči nemocem a nepřízni počasí,

 - káva má hořčejší chuť