Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Bezkofeinová káva

Existují dva způsoby jak odstranit kofein z kávy. Jedním z nich je odstraňování pomocí organických rozpouštědel. Zelené zrno se nejprve napaří (rozevře se) a pak se namáčí v rozpouštědle, kde nastává vyluhování kofeinu.

Při druhém postupu vodní lázeň vymývá všechny látky rozpustné ve vodě; ve filtru z aktivního uhlí se kofein z vody vyloučí a kávová zrna se pak suší ve speciálních nádržích. Zbytková voda se zbývajícími aromatickými látkami se odpaří na koncentrát a tím se káva postříká. Tento způsob je poměrně nákladný, a je znám jako tzv. švýcarská „mokrá“ metoda. Obě metody odstraní z kávových zrn až 97 % kofeinu. Jeden šálek bezkofeinové kávy obsahuje 1-5 mg kofeinu a jeho obsah závisí především na způsobu přípravy kávy a na síle výsledného extraktu.

Zatím je bohužel pravdou, že bezkofeinová káva obsahuje mnoho chemických příměsí. Ale máme pro lidi, kteří si nemohou ze zdravotních anebo jiných důvodů kofeinovou kávu dovolit, dobrou zprávu. Brazilští vědci totiž objevili kávovník, jehož zrna neobsahují kofein, který roste divoce v oblasti Etiopie. Etiopská bezkofeinová káva nebyla vypěstována pro komerční účely a tak je otázkou, kolik do budoucna vynese. Ovšem vědecký tým zabývající se touto problematikou zkouší křížit kávovník bez kofeinu s výnosnými druhy arabiky a vyšlechtit tak druh, jenž by zajistil vyšší výnosy.

A ještě jedna zajímavost, která souvisí s bezkofeinovou kávou – v roce 1962 byl v Čechách udělen patent na technologickou přípravu bezkofeinové kávy panu Zdeňku Žáčkovi, významnému odborníku na kávu.