Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Bezkofeinová káva – pro koho je vhodná, jak se vyrábí a jak ji správně vybrat

Co je bezkofeinová káva

Bezkofeinová káva je káva, ze které bylo odstraněno větší množství kofeinu. Podle legislativy může káva nést označení „bezkofeinová“, pokud obsahuje maximálně přibližně 0,1 % kofeinu v sušině pražené kávy. V praxi to znamená, že v jednom šálku je jen zlomek kofeinu oproti běžné kávě.

Důležité je vědět, že bezkofeinová neznamená absolutně „bez kofeinu“, ale „s výrazně sníženým obsahem kofeinu“. Pro většinu lidí je to však z hlediska účinku rozdíl zásadní.

Jak se kofein z kávy odstraňuje

Existuje několik hlavních metod dekofeinizace. Kvalita chuti bezkofeinové kávy závisí právě na zvoleném postupu.

Metoda organických rozpouštědel
Káva se nejprve navlhčí a následně se kofein zrn „vytahuje“ pomocí rozpouštědel (nejčastěji ethylacetát nebo methylenchlorid). Poté se zrno suší a praží. U kvalitních výrobců se rozpouštědla po procesu zcela odpaří, ale někteří zákazníci tuto metodu vnímají jako méně „přírodní“.

Švýcarská vodní metoda (Swiss Water Process)
Jedna z nejoblíbenějších metod mezi milovníky kvalitní kávy. Zrna se namáčejí ve vodě, která z nich vyluhuje kofein i aromatické látky. Roztok se následně vede přes uhlíkové filtry, které zachytí kofein, ale aroma a chutě zůstanou ve vodním „extraktu“. Ten se znovu použije k dekofeinizaci další várky zrn – ta už přicházejí o kofein, ale nepřicházejí o chuť. Celý proces probíhá bez chemických rozpouštědel.

Superkritická CO₂ metoda
Zrna se vloží do tlakové nádoby, kde na ně působí oxid uhličitý v tzv. superkritickém stavu. Ten se chová jako plyn i kapalina a selektivně na sebe váže kofein. Po procesu se CO₂ opět oddělí a zrecykluje. Jde o velmi šetrnou a moderní metodu, používanou zejména u kvalitnějších káv.

Jak chutná bezkofeinová káva

Dříve platilo, že bezkofeinová káva je mdlá, planá a „chemická“. U starších nebo levných produktů to bohužel může být pravda dodnes. Moderní dekofeinační metody a kvalitní výběrová zrna však dokážou nabídnout bezkofeinovou kávu, u které mnozí běžní konzumenti ani nepoznají rozdíl.

Při správném pražení a přípravě může mít bezkofeinová káva:

– plné tělo a vyváženou chuť,
– čokoládové, oříškové nebo karamelové tóny,
– příjemnou, jemnější aciditu,
– bohaté aroma bez chemického dozvuku.

Nutné je počítat s tím, že bez kofeinu je káva o něco citlivější na přepražení i na extrakci – vyplatí se ladit mletí a čas přípravy.

Pro koho je bezkofeinová káva vhodná

– pro lidi citlivé na kofein (bušení srdce, nespavost),
– pro ty, kdo si chtějí dopřát kávu i večer,
– pro těhotné a kojící ženy po konzultaci s lékařem,
– pro lidi s vysokým krevním tlakem či jinými zdravotními omezeními, kde je doporučeno příjem kofeinu snížit,
– pro milovníky chuti kávy, kteří už kofein během dne přijali z jiných zdrojů.

Mýty o bezkofeinové kávě

„Bezkofeinová káva je nezdravá.“
Moderní vodní nebo CO₂ metody jsou velmi šetrné a z hlediska zbytkových látek bezpečné. Důležitý je výběr kvalitního dodavatele.

„Bezkofeinová káva je vždy hnusná.“
Chuť záleží na kvalitě zrna a zpracování. Prémiové pražírny dnes běžně nabízejí bezkofeinové kávy, které příjemně překvapí i náročnější pijáky.

„Bezkofeinová káva nemá žádný účinek.“
Kofeinu je minimum, ale káva stále obsahuje antioxidanty a další látky. Zážitek je spíše chuťový než povzbuzující.

Jak bezkofeinovou kávu připravit

Bezkofeinovou kávu lze připravit stejnými metodami jako běžnou:

– espresso a nápoje na jeho bázi (espresso, cappuccino, latte),
– moka konvička,
– french press, Aeropress, V60, Chemex,
– překapávaná káva.

Doporučení:

– použijte o něco hrubší mletí, pokud je káva příliš hořká,
– hlídejte teplotu vody (90–94 °C),
– nepřetahujte dobu extrakce – bezkofeinová káva se snadno „přelouhuje“.

Jak vybrat kvalitní bezkofeinovou kávu

Při výběru se zaměřte na:

– typ kávovníku – ideálně 100% Arabica,
– jasně uvedenou metodu dekofeinizace (Swiss Water, CO₂, vodní metoda),
– datum pražení – čerstvě pražená bezkofeinová káva chutná výrazně lépe,
– původ zrn – seriózní výrobce často uvádí konkrétní oblast nebo farmu,
– recenze a popis chuťového profilu (čokoláda, oříšky, ovoce…).

Závěr

Bezkofeinová káva je skvělou alternativou pro všechny, kdo milují chuť kávy, ale chtějí nebo potřebují omezit příjem kofeinu. Díky moderním metodám dekofeinizace už není nutné dělat kompromis mezi zdravím a požitkem – stačí sáhnout po kvalitních zrnech od ověřeného dodavatele a věnovat pozornost správné přípravě.