Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Původ kávy – odkud pochází nejoblíbenější nápoj světa?

Kde se vzala káva? Legenda z Etiopie

Původ kávy je úzce spojen s oblastí Kaffa na území dnešní Etiopie. Podle známé legendy si pastevec jménem Kaldi všiml, že jeho kozy jsou po konzumaci červených bobulí z neznámého keře neobvykle čilé. Ovoce přinesl místním mnichům, kteří zpočátku bobule odmítli, ale nakonec z nich připravili nápoj. Brzy zjistili, že jim pomáhá zůstat vzhůru při dlouhých nočních modlitbách – a káva byla na světě.

Šíření kávy do arabského světa

Káva se rychle rozšířila z Etiopie přes Rudé moře do Jemenu. Právě Jemenská oblast Al-Makkha (Mocha) se stala prvním centrem pěstování a obchodu s kávou. Arabové začali kávová zrna pražit, vařit a dodnes jsou považováni za zakladatele tradičního způsobu přípravy.

Arabský svět držel dlouho monopol na produkci kávy – její vyvážení ve formě rostlin nebo nepražených zrnek bylo přísně zakázáno. Až v 17. století se podařilo kávovníky tajně propašovat do Indie a později i do dalších oblastí.

Káva dobývá svět

V 17. století se káva dostala do Evropy, kde se rychle stala symbolem společenského života, inspirace i obchodu. Začaly vznikat první kavárny – v Benátkách, Londýně, Paříži i Praze.

Evropské koloniální mocnosti následně rozšířily pěstování kávy do tropických oblastí:

Brazílie – dnes největší producent kávy na světě

Kolumbie – proslulá jemnou, vyváženou chutí

Vietnam – největší producent robusty

Guatemala, Kostarika, Salvador – výběrové kávy s bohatým aroma

Etiopie a Keňa – ovocné, komplexní africké kávy

Díky tomu dnes známe stovky odrůd, chutí a profilů, které se liší podle nadmořské výšky, půdy i způsobu zpracování.

Arabica a Robusta – dvě hlavní odrůdy

Ve světě dnes dominují dva hlavní druhy kávovníku:

Arabica (Coffea Arabica)

tvoří 60–70 % světové produkce

roste ve vyšších nadmořských výškách

má jemnější, sladší, často ovocnou chuť

vyšší kyselost, komplexní aroma

oblíbená v segmentu výběrové a prémiové kávy

Robusta (Coffea Canephora)

nižší nadmořská výška, vyšší odolnost

silnější, zemité a hořčí tóny

více kofeinu (až dvojnásobek oproti arabice)

ideální do směsí pro espresso s hustou cremou

Káva dnes – spojení tradice a moderních technik

Moderní pražírny, jako například Orfeo Coffee, kombinují tradiční postupy s moderní technologií pražení. Díky tomu mohou zdůraznit jedinečný chuťový profil každé odrůdy a nabídnout zákazníkům kávu, která je čerstvá, aromatická a chuťově bohatá.

Spotřebitelé stále více vyhledávají:

čerstvě praženou kávu

výběrové kávy z konkrétních farm

udržitelné a etické zdroje

různé způsoby přípravy (espresso, filtr, moka, cold brew…)

Závěr

Původ kávy sahá hluboko do historie. Z divokých etiopských lesů, přes arabské kultury až po moderní evropské pražírny – káva se stala globálním fenoménem. Dnes si mohou milovníci kávy užít širokou paletu chutí z celého světa a objevit tak příběh ukrytý za každým zrnkem.