Kde se vzala káva? Legenda z Etiopie
Původ kávy je úzce spojen s oblastí Kaffa na území dnešní Etiopie. Podle známé legendy si pastevec jménem Kaldi všiml, že jeho kozy jsou po konzumaci červených bobulí z neznámého keře neobvykle čilé. Ovoce přinesl místním mnichům, kteří zpočátku bobule odmítli, ale nakonec z nich připravili nápoj. Brzy zjistili, že jim pomáhá zůstat vzhůru při dlouhých nočních modlitbách – a káva byla na světě.
Šíření kávy do arabského světa
Káva se rychle rozšířila z Etiopie přes Rudé moře do Jemenu. Právě Jemenská oblast Al-Makkha (Mocha) se stala prvním centrem pěstování a obchodu s kávou. Arabové začali kávová zrna pražit, vařit a dodnes jsou považováni za zakladatele tradičního způsobu přípravy.
Arabský svět držel dlouho monopol na produkci kávy – její vyvážení ve formě rostlin nebo nepražených zrnek bylo přísně zakázáno. Až v 17. století se podařilo kávovníky tajně propašovat do Indie a později i do dalších oblastí.
Káva dobývá svět
V 17. století se káva dostala do Evropy, kde se rychle stala symbolem společenského života, inspirace i obchodu. Začaly vznikat první kavárny – v Benátkách, Londýně, Paříži i Praze.
Evropské koloniální mocnosti následně rozšířily pěstování kávy do tropických oblastí:
Brazílie – dnes největší producent kávy na světě
Kolumbie – proslulá jemnou, vyváženou chutí
Vietnam – největší producent robusty
Guatemala, Kostarika, Salvador – výběrové kávy s bohatým aroma
Etiopie a Keňa – ovocné, komplexní africké kávy
Díky tomu dnes známe stovky odrůd, chutí a profilů, které se liší podle nadmořské výšky, půdy i způsobu zpracování.
Arabica a Robusta – dvě hlavní odrůdy
Ve světě dnes dominují dva hlavní druhy kávovníku:
Arabica (Coffea Arabica)
tvoří 60–70 % světové produkce
roste ve vyšších nadmořských výškách
má jemnější, sladší, často ovocnou chuť
vyšší kyselost, komplexní aroma
oblíbená v segmentu výběrové a prémiové kávy
Robusta (Coffea Canephora)
nižší nadmořská výška, vyšší odolnost
silnější, zemité a hořčí tóny
více kofeinu (až dvojnásobek oproti arabice)
ideální do směsí pro espresso s hustou cremou
Káva dnes – spojení tradice a moderních technik
Moderní pražírny, jako například Orfeo Coffee, kombinují tradiční postupy s moderní technologií pražení. Díky tomu mohou zdůraznit jedinečný chuťový profil každé odrůdy a nabídnout zákazníkům kávu, která je čerstvá, aromatická a chuťově bohatá.
Spotřebitelé stále více vyhledávají:
čerstvě praženou kávu
výběrové kávy z konkrétních farm
udržitelné a etické zdroje
různé způsoby přípravy (espresso, filtr, moka, cold brew…)
Závěr
Původ kávy sahá hluboko do historie. Z divokých etiopských lesů, přes arabské kultury až po moderní evropské pražírny – káva se stala globálním fenoménem. Dnes si mohou milovníci kávy užít širokou paletu chutí z celého světa a objevit tak příběh ukrytý za každým zrnkem.