Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Pěstování kávy v Asii – vietnamská, indonéská a indická káva

Historie kávy v Asii

Káva se do Asie dostala už v 17. století, kdy nizozemští obchodníci přivezli první semena kávovníku z Jemenu na ostrov Jáva.
Odtud se pěstování rozšířilo po celé jihovýchodní a jižní Asii, kde tropické klima a bohaté půdy vytvořily ideální podmínky pro růst kávovníků.

Dnes je Asie druhým největším producentem kávy na světě, hned po Jižní Americe.
Některé země, jako Vietnam nebo Indonésie, patří mezi světové lídry v exportu, zatímco jiné – například Indie, Thajsko nebo Laos – se zaměřují na výběrové a speciality kávy.

Hlavní asijské kávové regiony

Vietnam – království robusty

Vietnam je největším producentem robusty na světě a druhým největším vývozcem kávy vůbec (po Brazílii).
Káva se zde pěstuje zejména v oblasti Central Highlands (Dak Lak, Lam Dong, Gia Lai).
Vietnamci preferují silnou, zemitou chuť, často doplněnou o kondenzované mléko – typickou pro jejich slavnou „cà phê sữa đá“.

Profil vietnamské kávy:

Druh: převážně robusta

Chuť: hořká, silná, zemitá, s čokoládovými tóny

Kyselost: nízká

Tělo: plné, hutné

Indonésie – země ostrovů a jedinečných chutí

Indonésie je domovem legendárních káv jako Sumatra Mandheling, Sulawesi Toraja či Java Arabica.
Káva se zde pěstuje na sopečných půdách, které jí dodávají hlubokou, zemitou a kořeněnou chuť.
Zde vznikla i nejvzácnější káva světa – Kopi Luwak, která prochází trávicím traktem cibetky.

Profil indonéské kávy:

Druh: převážně arabika

Chuť: plná, zemitá, kořenitá, někdy s kouřovým tónem

Tělo: silné

Kyselost: velmi nízká

Indie – jemnost a rovnováha

Indická káva patří k nejvyváženějším na světě.
Pěstuje se převážně ve státech Karnataka, Kerala a Tamil Nadu, často v polostínu tropických stromů.
Indická arabika má jemnou, sladkou chuť s tóny oříšků, karamelu a koření.

Známé druhy: Monsooned Malabar – káva, která během monzunů nasává vlhký vzduch, čímž získává svůj unikátní, hladký profil.

Profil indické kávy:

Druh: arabika i robusta

Chuť: oříšková, karamelová, jemně kořenitá

Tělo: střední až plné

Kyselost: nízká

Thajsko, Laos a Myanmar – noví hráči výběrové kávy

Tyto země se v posledních letech stávají novými centry výběrové kávy (specialty coffee).
Pěstuje se zde především arabika v horských oblastech severu, často v ekologickém režimu.
Kávy z této části Asie jsou sladké, květinové a vyvážené – ideální pro filtrovanou přípravu.

Zpracování kávy v Asii

Asijské kávy se zpracovávají několika metodami:

Mokrá (washed) – typická pro Indii a Thajsko, dává jemnější chuť.

Suchá (natural) – běžná v Indonésii, zvýrazňuje sladkost a plnost.

Giling Basah (wet-hulled) – unikátní indonéská metoda, která vytváří typickou zemitost a nízkou kyselost.

Chuťový profil asijské kávy

Kávy z Asie mají výraznou osobnost – jsou hutné, aromatické a často s nižší kyselostí než africké nebo jihoamerické kávy.

Typické tóny:

čokoláda, kakao, ořechy

koření, dřevo, zemité tóny

karamel, tabák, vanilka

Shrnutí

Asie nabízí fascinující svět kávy – od silné vietnamské robusty po jemnou arabiku z Indie.
Každý šálek je odrazem svého původu – vůně deštných pralesů, tepla monzunů a práce tisíců farmářů.
Asijská káva potěší všechny, kdo mají rádi plnou chuť, nízkou kyselost a exotický charakter.

Na ProdejKávy.cz najdete čerstvě pražené asijské kávy z Vietnamu, Indie, Indonésie a Thajska – silné, aromatické a pravé, tak jak je milují místní.