Druhy kávy
Z 80 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně. Káva arabika, která se vyznačuje špičkovou chutí. Káva robusta, která se těžko sklízí, ale je velmi odolná. Káva liberika se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je kvůli její velmi specifické chuti velmi malá. Nejvýznamnější v produkci je samozřejmě káva arabika. Největšími rozdíly mezi kávovníkem Arabika a Robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.
ARABIKA
- vysoký keř dosahující výšky 3 metrů,
- 70% celosvětové kávové produkce,
- pěstuje se ve větších výškách než Robusta (cca 1000 až 1800 m),
- plodí po 3 až 4 letech od vysazení a po dobu cca 25 let,
- sklízí se 2x až 3x ročně - většinou ručně,
- kávovník kvete a zraje současně, plody zrají až 9 měsíců,
- kávovník Arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník Robusta,
- káva s výraznou, velmi variabilní chutí, méně hořká.
ROBUSTA
- keř či strom dosahující až 15 metrových výšek,
- 25% světové produkce,
- vznikl zkřížením kávovníků Arabika a Mauritian,
- pěstuje se ve výškách 500 - 800 m,
- plodí již ve dvou letech, sklízí se strojově,
- semena jsou menší než u arabiky a horší kvality, často se používá do kávových směsí,
- semena obsahují 3x více kofeinu než semena kávovníku Arabika,
- kávovník je méně náročný na kvalitu půdy,
- je odolnější vůči nemocem a nepřízni počasí,
- káva má hořčejší chuť