Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Druhy kávy – jak se liší Arabika, Robusta a další druhy kávových zrn

Kávovník – rostlina, odkud všechno začíná

Káva pochází z plodů rostliny Coffea, která patří do čeledi mořenovitých.
Existuje více než 60 druhů kávovníků, ale pro světovou produkci jsou nejdůležitější čtyři:
Arabika (Coffea arabica), Robusta (Coffea canephora), Liberica (Coffea liberica) a Excelsa (Coffea excelsa).

Každý druh má své typické vlastnosti, vůni a chuť, které ovlivňuje odrůda, nadmořská výška i způsob pražení.

Arabika – královna kávy

Arabika (Coffea arabica) je nejrozšířenější druh kávy na světě a tvoří více než 70 % světové produkce.
Pěstuje se převážně ve vyšších nadmořských výškách (1 000–2 000 m n. m.), kde zrna dozrávají pomalu a rozvíjejí plnější chuť i aroma.

Charakteristika Arabiky:

jemná, vyvážená a aromatická chuť,

nižší obsah kofeinu (1–1,5 %),

aroma s tóny ovoce, oříšků nebo čokolády,

vyšší přirozená kyselost (acidita).

Nejznámější odrůdy: Typica, Bourbon, Caturra, Geisha, Blue Mountain, Catuai.

Hlavní oblasti pěstování: Etiopie, Kolumbie, Brazílie, Guatemala, Kostarika, Jamajka.

Robusta – síla a intenzita

Robusta (Coffea canephora) se pěstuje v nižších a teplejších oblastech tropického pásma.
Má vyšší výnosy než Arabika a obsahuje více kofeinu (2–2,5 %), díky čemuž má výraznější chuť i aroma.

Charakteristika Robusty:

silná, hořká a zemitá chuť,

vysoký obsah kofeinu,

hutnější tělo a hustá crema,

nižší kyselost.

Robusta se často používá do směsí pro espresso – dodává kávě sílu, hořkost a hustou pěnu.
Hlavní producenti: Vietnam, Indie, Indonésie, Uganda, Brazílie.

Liberica – vzácná a aromatická káva

Liberica (Coffea liberica) tvoří jen asi 2 % světové produkce kávy.
Pochází z Libérie v západní Africe a dnes se pěstuje především v Malajsii a na Filipínách.

Charakteristika Libericy:

velká, nepravidelná zrna,

výrazné květinové aroma,

chuť s nádechem ovoce a dřeva,

nižší obsah kofeinu (1–1,2 %).

Liberica se používá především ve speciálních regionálních směsích a gurmánských kávách.

Excelsa – exotická a výrazná

Excelsa (Coffea excelsa) je příbuzná Liberice, ale má odlišnou chuť a vůni.
Pěstuje se převážně v jihovýchodní Asii a tvoří jen zlomek světové produkce.

Charakteristika Excelsy:

výrazná ovocná chuť s příjemnou kyselostí,

nižší obsah kofeinu,

dodává svěžest a komplexitu směsím.

Srovnání hlavních druhů kávy

Druh kávyObsah kofeinuChuťový profilTypické použití

Arabika1–1,5 %jemná, aromatická, ovocnáespresso, filtrovaná káva, cappuccino

Robusta2–2,5 %silná, hořká, zemitásměsi, moka konvička, automatický kávovar

Liberica1–1,2 %květinová, ovocná, dřevitáspeciální směsi, gurmánské kávy

Excelsa1–1,3 %kyselá, exotická, svěžídoplněk do prémiových blendů

Jaký druh kávy si vybrat?

Pokud máte rádi jemnou, aromatickou a vyváženou kávu, vyberte si Arabiku.

Pokud dáváte přednost silné, hořké a intenzivní chuti, zvolte Robustu nebo směs Arabiky a Robusty.

A jestli chcete zkusit něco netradičního, ochutnejte Libericu nebo Excelsu – výjimečné druhy s exotickým charakterem.

Kde koupit kvalitní kávu

Na ProdejKávy.cz najdete široký výběr čerstvě pražené kávy – Arabiku, Robustu i prémiové směsi.
Nabízíme oblíbené značky jako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze!, Pellini, Kimbo a mnoho dalších.
Vše skladem a ihned k odeslání.