Kávovník – rostlina, odkud všechno začíná
Káva pochází z plodů rostliny Coffea, která patří do čeledi mořenovitých.
Existuje více než 60 druhů kávovníků, ale pro světovou produkci jsou nejdůležitější čtyři:
Arabika (Coffea arabica), Robusta (Coffea canephora), Liberica (Coffea liberica) a Excelsa (Coffea excelsa).
Každý druh má své typické vlastnosti, vůni a chuť, které ovlivňuje odrůda, nadmořská výška i způsob pražení.
Arabika – královna kávy
Arabika (Coffea arabica) je nejrozšířenější druh kávy na světě a tvoří více než 70 % světové produkce.
Pěstuje se převážně ve vyšších nadmořských výškách (1 000–2 000 m n. m.), kde zrna dozrávají pomalu a rozvíjejí plnější chuť i aroma.
Charakteristika Arabiky:
jemná, vyvážená a aromatická chuť,
nižší obsah kofeinu (1–1,5 %),
aroma s tóny ovoce, oříšků nebo čokolády,
vyšší přirozená kyselost (acidita).
Nejznámější odrůdy: Typica, Bourbon, Caturra, Geisha, Blue Mountain, Catuai.
Hlavní oblasti pěstování: Etiopie, Kolumbie, Brazílie, Guatemala, Kostarika, Jamajka.
Robusta – síla a intenzita
Robusta (Coffea canephora) se pěstuje v nižších a teplejších oblastech tropického pásma.
Má vyšší výnosy než Arabika a obsahuje více kofeinu (2–2,5 %), díky čemuž má výraznější chuť i aroma.
Charakteristika Robusty:
silná, hořká a zemitá chuť,
vysoký obsah kofeinu,
hutnější tělo a hustá crema,
nižší kyselost.
Robusta se často používá do směsí pro espresso – dodává kávě sílu, hořkost a hustou pěnu.
Hlavní producenti: Vietnam, Indie, Indonésie, Uganda, Brazílie.
Liberica – vzácná a aromatická káva
Liberica (Coffea liberica) tvoří jen asi 2 % světové produkce kávy.
Pochází z Libérie v západní Africe a dnes se pěstuje především v Malajsii a na Filipínách.
Charakteristika Libericy:
velká, nepravidelná zrna,
výrazné květinové aroma,
chuť s nádechem ovoce a dřeva,
nižší obsah kofeinu (1–1,2 %).
Liberica se používá především ve speciálních regionálních směsích a gurmánských kávách.
Excelsa – exotická a výrazná
Excelsa (Coffea excelsa) je příbuzná Liberice, ale má odlišnou chuť a vůni.
Pěstuje se převážně v jihovýchodní Asii a tvoří jen zlomek světové produkce.
Charakteristika Excelsy:
výrazná ovocná chuť s příjemnou kyselostí,
nižší obsah kofeinu,
dodává svěžest a komplexitu směsím.
Srovnání hlavních druhů kávy
Druh kávyObsah kofeinuChuťový profilTypické použití
Arabika1–1,5 %jemná, aromatická, ovocnáespresso, filtrovaná káva, cappuccino
Robusta2–2,5 %silná, hořká, zemitásměsi, moka konvička, automatický kávovar
Liberica1–1,2 %květinová, ovocná, dřevitáspeciální směsi, gurmánské kávy
Excelsa1–1,3 %kyselá, exotická, svěžídoplněk do prémiových blendů
Jaký druh kávy si vybrat?
Pokud máte rádi jemnou, aromatickou a vyváženou kávu, vyberte si Arabiku.
Pokud dáváte přednost silné, hořké a intenzivní chuti, zvolte Robustu nebo směs Arabiky a Robusty.
A jestli chcete zkusit něco netradičního, ochutnejte Libericu nebo Excelsu – výjimečné druhy s exotickým charakterem.
Kde koupit kvalitní kávu
Na ProdejKávy.cz najdete široký výběr čerstvě pražené kávy – Arabiku, Robustu i prémiové směsi.
Nabízíme oblíbené značky jako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze!, Pellini, Kimbo a mnoho dalších.
Vše skladem a ihned k odeslání.