Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

B jako Barista a káva

Slovo barista je v angličtině užíváno zpravidla pro osoby, které připravují a obsluhují zařízení pro výrobu kávy espresso a na espressu založených nápojích. Jak bylo zmíněno výše, slovo barista pochází z italštiny, kde je používáno v širším významu označujícím barmany, výčepní či barové mixéry.

V některých kavárenských řetězcích se stalo oficiálním výrazem využívaným pro oslovení určité skupiny zaměstnanců. Lidé, u nichž se káva stala vášní, používají výraz barista k označení těch, kteří splňují určitou úroveň odborných znalostí spojených s nápojem káva nebo částečně ovládají přípravu nápojů z kávy espresso.
V některých kruzích se výraz barista používá pro označení osoby, která je vysoce kvalifikována pro veškeré činnosti týkajících se nápoje káva. Laicky řečeno se jedná o tzv. kávové sommeliery, kteří zcela vyčerpávajícím způsobem kávě rozumějí. Ovládají vše, tedy přípravou počínaje, přes kvalitu, různé druhy, na které se káva člení, druhy pražení, až po údržbu a špičkové ovládání espressových kávovarů.