Kávový pás Jižní Ameriky
Káva se v Jižní Americe pěstuje hlavně v zemích:
Brazílie
Kolumbie
Peru
Bolívie
Ekvádor
Venezuela (dnes menší produkce)
Plantáže se táhnou po svazích And i nižších náhorních plošinách, většinou v nadmořské výšce 800–2 000 m n. m. Vysoká poloha, sopečné a minerálně bohaté půdy a relativně stabilní klima vytvářejí ideální prostředí zejména pro arabiku.
Podmínky pro pěstování jihoamerické kávy
Nadmořská výška a klima
Kávovník nemá rád extrémy – potřebuje teplo, ale ne přímé žhavé slunce a rozhodně nesnese mráz. V Jižní Americe mu hrají do karet:
stálé teploty 18–24 °C,
období dešťů podporující růst plodů,
suché období vhodné pro sklizeň a sušení zrna,
chladnější noci ve vyšších polohách, které zpomalují zrání a zvyšují sladkost zrna.
Právě pomalejší zrání je důvod, proč je jihoamerická káva často velmi sladká a vyvážená.
Půda
Většina kávových oblastí leží na sopečných nebo sedimentárních půdách bohatých na minerály. Dobrá drenáž zabrání přemokření kořenů a vysoký obsah organické hmoty dodává rostlinám živiny potřebné pro tvorbu komplexních chutí.
Brazílie – kávový gigant
Pěstování kávy v Brazílii
Brazílie produkuje nejvíce kávy na světě. Najdeme zde:
obrovské plantáže ve státech Minas Gerais, São Paulo, Bahia, Espírito Santo,
mechanizovanou sklizeň v rovinatých oblastech,
pěstování arabiky i robusty (conilon).
Kávovníky se zde pěstují ve velkém měřítku – řady stromů, zavlažování, moderní technika. Přesto se i v Brazílii najdou malé farmy, které se zaměřují na výběrovou kávu se stoprocentní arabikou.
Chuť brazilské kávy
Typická brazilska káva:
má nízkou aciditu,
je sladká a čokoládovo–oříšková,
často nabízí tóny karamelu, kakaa, mandlí.
Brazílie je proto ideální jako základ espresso směsí – dodává jim sladkost a plné tělo.
Kolumbie – vyváženost a jemnost
Podmínky pěstování v Kolumbii
Káva se zde pěstuje na svazích And, často na malých rodinných farmách:
nadmořská výška 1 000–2 000 m n. m.,
ruční sběr zralých třešní,
promyšlené hospodaření s vodou a půdou.
Kolumbijští farmáři jsou sdruženi ve svazu FNC, který pomáhá s výkupem, vzděláváním i propagací značky „Café de Colombia“.
Chuť kolumbijské kávy
Kolumbijská arabika je:
harmonická a vyvážená,
se střední, příjemnou kyselinkou,
s tóny karamelu, čokolády, ořechů a někdy červeného ovoce.
Díky své univerzálnosti je ideální jak pro espresso, tak pro filtrovanou přípravu.
Peru, Bolívie a Ekvádor – andské poklady
Peru
Peruánská káva pochází často z vysokých andských oblastí (Cajamarca, Cusco, Puno):
časté bio pěstování ve stínu stromů,
malí farmáři sdružení v kooperativách,
ruční sklizeň.
Chuťově bývá jemná, čistá, s lehčí ovocností a sladkostí připomínající třtinový cukr nebo mléčnou čokoládu.
Bolívie
Bolívijská káva je spíše raritní, ale velmi ceněná:
pěstuje se v oblastech Yungas a Caranavi,
farmy jsou menší, často obtížně dostupné,
velký důraz na výběrovou kvalitu.
V chuti se objevuje sladké ovoce, kakao, květinové tóny a střední acidita.
Ekvádor
Ekvádor pěstuje kávu jak v horách, tak v nížinách:
v horách převažuje arabika,
v nížinách u pobřeží a v Amazonii se pěstuje robusta.
Arabiky z Ekvádoru bývají aromatické, květinové, s jemnou kyselinkou a medovou sladkostí.
Způsoby pěstování: stín, biodiverzita a intenzivní plantáže
V Jižní Americe se setkáme se dvěma hlavními přístupy:
Stínové pěstování
kávovníky rostou pod banánovníky, ovocnými stromy či původními dřevinami,
plody dozrávají pomaleji, což zvyšuje kvalitu,
zachovává se biodiverzita a chrání se půda před erozí.
Tento způsob je typický pro vyšší nadmořské výšky a výběrové kávy.
Intenzivní plantáže na plném slunci
vyšší výnosy,
větší nároky na hnojení a ochranu proti škůdcům,
častější mechanizace.
Používá se hlavně v Brazílii a níže položených oblastech, kde je prioritou množství a stabilní produkce.
Sklizeň a zpracování jihoamerické kávy
Ruční vs. mechanizovaná sklizeň
V horách (Kolumbie, Peru, Bolívie) převažuje ruční sběr – sběrači trhají pouze zralé červené třešně, což zvyšuje kvalitu.
V rovinatějších regionech Brazílie se používají sklízecí stroje, které jsou efektivnější, ale sbírají i část nezralých plodů – u výběrové kávy se proto stále upřednostňuje ruční sklizeň.
Zpracování zrna
V Jižní Americe najdeme všechny hlavní metody:
Washed (mokrý způsob) – typický pro Kolumbii a Střední Andy; káva je čistá, s výraznější, ale příjemnou kyselinkou.
Natural (suchý) – častý v Brazílii; třešně se suší celé, káva je sladká, ovocná a čokoládová.
Honey / pulped natural – kompromisní metoda; část dužiny zůstává na zrnu a dodává nápoji medovou sladkost a plnější tělo.
Udržitelná jihoamerická káva
Rostoucí zájem o fair trade, bio a „direct trade“ kávu mění i podobu pěstování:
farmáři dostávají za kvalitní zrno vyšší cenu,
investují do lepšího zpracování,
šetří půdu a vodu,
snižují používání chemických pesticidů.
Pro zákazníka to znamená možnost kupovat jihoamerickou kávu, která je nejen chutná, ale i eticky a ekologicky šetrná.
Jak chutná jihoamerická káva v šálku
Zjednodušeně můžeme říct, že:
Brazílie – sladká, čokoládovo–oříšková, nízká acidita, plné tělo, ideální do espresso směsí.
Kolumbie – velmi vyvážená, karamelová, střední acidita, univerzální káva pro espresso i filtr.
Peru – jemnější, čistá, s lehkou ovocností a medovou sladkostí.
Bolívie – komplexní, sladké ovoce, kakao, květiny, vhodná pro milovníky výběrové kávy.
Ekvádor – aromatická, květinová, často s medovými a ovocnými tóny.
Závěr: proč si vybrat jihoamerickou kávu
Jihoamerická káva a její pěstování kombinují ideální přírodní podmínky, generace zkušených farmářů a moderní i tradiční metody zpracování.
Ať už hledáte sladkou a jemnou kávu na každý den, nebo komplexní výběrovou arabiku do filtru, v Jižní Americe najdete přesně to, co hledáte. V každém šálku je kus andských hor, slunce, sopečné půdy a poctivé ruční práce – důvod, proč se ke kávě z tohoto regionu zákazníci vždy rádi vracejí.