Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Káva a její historie v Čechách – od léku šlechticů po „turka“ a moderní espresso

Jak se káva dostala do Čech

Do Evropy přišla káva na přelomu 16. a 17. století především díky benátským kupcům. Češi se s ní podle pramenů setkali už na konci 16. století – uvádí se cestovatelé Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, kteří poznali kávu při cestách na Blízký východ a do Cařihradu. Aromaniac | Káva si vás najde+1

Zpočátku šlo o exotický a drahý nápoj, který se do českých zemí dostával jen ve velmi omezeném množství. Káva byla považována spíše za kuriozitu a často i za léčivý prostředek. V lékárnách se prodávala jako „žaludeční lék“ a doporučovala se convalescentům pro její povzbuzující účinek. www.greenplantation.com+1

Zajímavostí je i první pokus o pěstování kávovníku u nás – roku 1698 rozkvetl první kávovník ve skleníku jezuitské koleje v Praze. Podmínky ale nedovolily, aby rostlina skutečně plodila, šlo tedy spíše o botanickou raritu než o reálný zdroj kávy. Lázeňská káva

První kavárny v Čechách

Skutečný rozmach pití kávy souvisí se vznikem kaváren. V českých zemích se začaly objevovat na začátku 18. století a nejdříve byly určeny především pro bohatší vrstvy. petraco.cz+1

Za první kavárnu na našem území se považuje podnik v Brně z roku 1702, který provozoval Turek Achmet na základě povolení městské rady. petraco.cz+1

Praha následovala o několik let později:

roku 1711 začal Řek Jiří (Georgius) Deodatus z Damašku prodávat kávu na ulici,

v roce 1714 si otevřel první pražskou kavárnu „U Zlatého hada“ pod Mosteckou věží. petraco.cz+1

Tyto první podniky byly místem setkávání obchodníků, vzdělanců a měšťanů. Káva zde nebyla jen nápojem – stala se symbolem společenského života, diskusí a nových myšlenek, podobně jako v jiných evropských metropolích.

Káva jako lék, luxus i podezřelá novinka

V 18. století byla káva v českých zemích stále relativně drahá. Pila ji hlavně šlechta a bohaté měšťanstvo, zatímco na venkov se dostávala jen pomalu. Pro mnoho lidí byla nová chuť i vůně podezřelá a nápoj byl vnímán jako něco „nezdravého“ a zbytečně luxusního. www.greenplantation.com+2praguecoffeeguide.tode.cz+2

Postupně se ale situace měnila:

Káva se začala častěji připravovat v měšťanských domácnostech.

Zrna se prala ve vodě, pražila na pánvi, drtila v hmoždíři a zalévala horkou vodou, často s mlékem a medem. www.greenplantation.com

Z luxusního nápoje se pomalu stávala součást každodenního života – alespoň ve městech.

století a první republika – káva i její náhražky

Na konci 19. století a v době první republiky už káva pevně patřila do české domácnosti, zejména ve městech. Na venkově ale zůstávala drahou komoditou, a proto se začaly ve velkém používat náhražky, tzv. „melta“ a další obilné kávy. www.greenplantation.com+1

Oblíbené byly například:

obilné kávy z praženého ječmene a žita, často s čekankou,

ovocné kávy, z nichž proslulá byla „fíková káva“ – pražené fíky dovážené z Itálie a Chorvatska. www.greenplantation.com

Prvorepublikové kavárny v Praze, Brně a dalších městech se staly centry kulturního a společenského života. Literáti, umělci, novináři a politici diskutovali u šálků kávy o umění i politice.

Káva za války, v socialismu a „turek“ v hrnku

Druhá světová válka a poválečné období přinesly nedostatek pravé kávy. Běžně se používaly náhražky – cikorka, melta a různé směsi bez skutečných kávových zrn. Pravá káva byla vzácná a často dostupná jen přes známosti nebo za přídělové lístky. petraco.cz+1

V období socialismu se v českých hospodách a domácnostech usadil typicky český fenomén – „turek“:

jemně mletá káva zalitá vařící vodou přímo v hrnku,

lógr zůstává na dně, nápoj nemá nic společného s tradiční tureckou přípravou v džezvě,

přesto se stal symbolem několika generací pijáků kávy.

Kavárenská kultura ustoupila do pozadí, ale káva jako každodenní rituál zůstala.

Po roce 1989 – návrat kaváren a espresso kultura

Po sametové revoluci se otevřely hranice a s nimi i dveře pro moderní kávovou kulturu:

do země začaly proudit italské espresso směsi, profesionální pákové kávovary a automatické stroje,

vznikaly nové kavárny inspirované Itálií, Rakouskem i Západní Evropou,

do domácností se ve velkém dostaly pákové i automatické kávovary, moka konvičky a později kapslové systémy.

Káva už nebyla jen „turek“ nebo instantní prášek, ale stále více se řešilo:

odkud zrna pocházejí,

jakým způsobem jsou pražená,

jak se správně připravuje espresso, cappuccino nebo latte.

Současnost – třetí kávová vlna v Čechách

V posledních letech zažívá Česko tzv. třetí kávovou vlnu – důraz na výběrovou kávu, původ zrn, způsob zpracování a přesnou přípravu.

Typické znaky dneška:

vznik specializovaných pražíren, které praží menší šarže kvalitní Arabiky,

kavárny nabízející alternativní metody přípravy – filtr, AeroPress, V60, Chemex, French press, cold brew,

zájem zákazníků o informace: odrůda, region, nadmořská výška, zpracování, chuťový profil,

silný posun v kvalitě kávy i v menších městech.

Káva v Čechách se tak symbolicky uzavírá do kruhu: z exotického nápoje pro elitu se stala masovou komoditou, aby se dnes opět vracela k důrazu na kvalitu, původ a zážitek z každého šálku.

Káva v Čechách – od lékárenského léku po moderní zážitek

Shrnuto:

konec 16. století – první Češi se seznamují s kávou na cestách,

17.–18. století – káva jako drahý nápoj šlechty a měšťanů, první kavárny v Brně (1702) a Praze (1714),

století a první republika – káva se šíří mezi širší vrstvy, vznikají náhražky, rozkvět kaváren,

válka a socialismus – nedostatek kávy, náhražky, „turek“ jako fenomén,

po roce 1989 – návrat kavárenské kultury, espresso, moderní kávová technika,

století – výběrová káva, pražírny, třetí vlna, káva jako zážitek a součást životního stylu.

Dnes si můžeme v Čechách vychutnat kávu tak kvalitní, jaká tu nikdy v historii nebyla – ať už v tradiční kavárně v centru města, nebo doma z profesionálně upražených zrn z celého světa.