Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Kávová terminologie

Kávová terminologie

Podivil jsem se, jakým to na mne mluví zvláštním jazykem. Byl mi neznámý, ale přesto tak přesně vystihoval věci, o kterých bych chtěl vědět. Znal magickou řeč kávy. Nabídl mi, že mne do toho světa, který prý není tak složitý, jak se zdá, v krátké chvilce zasvětí. A tak se také stalo…

arabica - první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů

aroma - odér louhované kávy

balance - degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou

blend - směs dvou a více káv

bouquet - používá se k označení kávové směsi

cafe’au lait - francouzská káva s mlékem

café con leche - španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem

café macho - slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu

caffe‘ latte - italská káva s mlékem

cappuccino – espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou

caracolilo - nejpopulárnější dominikánská káva

celozrnná káva - nemletá, skládající se z celých zrn

espresso - druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy

exotic - označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika )

extra fine - nejlepší druh venezuelské kávy

finjan - šálek turecké kávy

french roast - francouzská pražená káva

hard - termín označující kávu s nízkou kvalitou

hard bean - vysoko pěstovaná káva se Střední a Jižní Ameriky

heavy roast - velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí

instantní káva - rozpustná káva

ixicara – port. šálek moka kávy

kahveh - turecké slovo označující nápoj kávy

kofein - alkaloidní látka obsažená v kávě; obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%

kernel - část kávového zrna

kyselost - žádaná vlastnost kávy

ledová káva - frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem

macchiatto – „strakatá“ bílohnědá kávaespresso zakápnuté mléčnou pěnou

marqaha - euforie z kávy

mazbout - arabsky polosladká káva

medium roast káva upražená podle standardní severoamerické chuti

murra – arabsky neslazená káva

perkolace - jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přeskávovou směs

raw coffee - kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů

tělnatost - káva, která má intenzivní chuť; plnost, bohatost chuti

tinto - káva v Kolumbii nebo Brazílii

vídeňská káva – káva se šlehačkou; turecká i překapávaná

vintage - starší nepražená kávová zrna

zelená káva - nepražená káva

žok - balení kávy; 80 kg