Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Co je to káva?

Co je to káva?

Káva je pecka plodu, který je podobný třešni. Tato maličká zrnka jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné, s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže.

Úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Ze 60 druhů kávovníku, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabika a kávovník Robusta.

Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužnina a v ní světle zelená semena v pergamenové slupce. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, nazývá se „PERLOVÁ KÁVA“. Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.