Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Matcha čaj a jeho kvalita na českém trhu

Jednotlivých sort čaje Matcha je samozřejmě široké spektrum, ale kvalitu tohoto čaje není zase tak moc složité rozeznat.
Primárně je důležité se zaměřit na BARVU a CHUŤ. Čím vyšší řada čaje Matcha, tím je barva zelenější a chuť jemnější. Tyto rozdíly vznikají právě při odstraňování dřevitých částí lístku. Zkrátka čím lépe veškeré žilky a řapíky odstraní, tím hezčí bude barva Matcha a jeho lahodnější chuť. Pouze tento postup ručí za to, že nakoupíte opravdu pravý Matcha.
BIO Matcha Tea, který máme v nabídce my máme rozdělený do tří kategorií

GASTRO - základní kvalita na běžné, denní použití - barva zelená, chuť s minimem trpkosti

CEREMONY - vyšší kvalita čaje Matcha - tmavě zelená barva, bez náznaku trpkosti

DELICACY - nejvyšší řada čaje Matcha v naší nabídce - chuť jemná se sladkým tónem a barva smaragdově zelená.

matcha   matcha 1   matcha pole   matcha sklizen

Čínský ´´Matcha´´ má s technikou pěstování pravého Matcha z Japonska společný pouze původ rostliny, tedy camellia sinensis. Ale zastiňování polí, ani odstraňování žilek a řapíků se tam nepraktikuje. Z tohoto důvodu by se tento čaj neměl jmenovat Matcha, ale měl by být nazýván MLETÝ ZELENÝ ČAJ, neboli green tea powder. Na výrobu mletého čaje z Číny se většinou používá čaj SENCHA, který je pěstován na otevřených polích. Po usušení lístky kompletně rozemelou a výsledkem je mnohdy hrubě namletá směs, která má ve výsledku i enormě větší trpkost při pití. Dalším ukazatelem je i hnědá barva.

Alarmujícím zjištěním o kvalitě mletého čaje z Číny byla konzultace s japonským dodavatelem. Pořád si lámali hlavu nad tím, jak je možné, že mnohdy je čínský mletý čaj sladký a hezky zelený. Nakoupili vzorky tohoto čaje a poslali je do laboratoře k podrobné analýze. Zjistilo se, že obsahoval cukr, to vysvětluje onu sladkou chuť, ale navíc tam bylo zjištěné enormně vyšší množství mědi! Měď jak známo stabilizuje molekuly chlorofylu a pokud ji přidáte k potravině, tak zůstane hezky zelená. Toto bylo konzultováno na SZPI i na VŠCHT a bylo nám sděleno, že s něčím podobným se setkali i u okurek a nebo brokolice. Dovozci tyto potraviny máčeli v roztocích, které obsahovaly měď a výsledkem byla hezká, zelená barva potravin. Rozhodně netvrdíme, že je to případ všech mletých čajů v Číně, ale toto zjištění nás velice překvapilo.

Cílem tohoto článku není přesvědčovat zákazníky o tom, že náš čaj je nejlepší. Cílem je, aby si naši zákazníci byli jisti kvalita a konzumovali opravdovou kvalitu s jasným původem a veškerými certifikacemi.