Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Jak připravit káv, pražení kávy

Zázrak zvaný pražení

Kvalita kávy se odvíjí také od umu a zkušeností pražiče. Citlivý a zručný odborník zapojí do práce všechny smysly. Poslouchá, jak zrna při pražení praskají, hodnotí jejich vůni a barvu a podle toho upravuje teplotu a celý proces pražení. Ty nejkvalitnější a nejdražší kávy vznikají mícháním jednotlivých kávových zrn, která pak tvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.

 

Vyberte si tu pravou

Způsobů přípravy kávy je nespočet, ale základem všech je čerstvě umletá, nejlépe vakuově balená káva, která zajistí správnou chuť i vůni budoucího nápoje. Delší dobu pražená, tmavá a lesklá kávová zrna poskytují po jemném namletí výraznější chuť s typickou hořkou tečkou. Světlá a matná, nahrubo umletá zrna mají jemnější, lehce nakyslou chuť. Roli hraje i množství použité suroviny. Na šálek espressa o objemu 25-35 ml se doporučuje 7-9 g kávy, tedy zhruba dvě plné kávové lžičky.

 

Voda rozehraje chuť

Všimli jste si, že stejným způsobem připravovaná káva vám lépe chutná třeba na chatě? Není to jen pohodou při konzumaci, ale především složením vody. Její čistota, množství minerálů i pH mají na chuťový dojem velký vliv. Nejvhodnější je středně tvrdá voda, proto je součástí některých kávovarů zařízení, jež vodu změkčuje. Chuť zlepší i voda, která prošla domácí filtrovací konvicí.

Kávu byste měli spařovat vodou asi 95°C teplou. Pozor, turecká či arabská káva nevznikají pouhým přelitím, roztok vody a kávy musí přejít varem.

 

Profi káva u vás doma

Kvalitní káva si zaslouží velmi pečlivé zacházení. Škodí ji vlhkost, změny teploty, světlo a vzduch. Chcete-li si tedy opravdu pochutnat, kupujte celá zrna. Ta si déle udrží aroma, zvlášť pokud je uchováváte ve vzduchotěsných nádobách a namelete si odpovídající množství před každou přípravou kávy. Ideálním domácím postupem je příprava nápoje v pákovém kávovaru doplněném jednoporcovým mlýnkem, případně ručně v konvici frennch press.

Nechce-li se vám investovat čas do skladování kávy a jejího následného mletí, pořiďte si kávovar typu E.S.E. (easy serving espresso). Připraví vám výtečný nápoj z kávových kapslí nebo papírových filtrů (tzv. podů). V nich je slisováno vždy stejné množství kávy namleté ve vhodné hrubosti. Dávky jsou valeny v ochranné atmosféře ve speciálních sáčcích, jež dokonale uchovají aroma i chuť.

 

Zásady servírování

Nápoj podávejte v předehřátých porcelánových, skleněných nebo keramických šálcích. Ideální je zaoblený tvar, v němž se déle drží aroma. Servírujte s teplým mlékem či smetanou a cukrem, případně s umělým sladidlem ve zvláštních nádobách – každý host si poslouží podle chuti. Chybět by neměla ani sklenka vody na doplnění tekutin, které tělo po požití částečně dehydrujícího nápoje ztrácí.

 

Mlýnek v hlavní roli

Mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí je k mání už za cenu kolem 600 Kč, špičkové kousky přijdou na více než 7 000 Kč. S nimi si můžete připravit kávu přesně podle svých potřeb.

  • Velmi jemně mletá káva na omak podobná hladké mouce se hodí ke klasické přípravě turecké či arabské kávy v džezvě.
  • Jemně mletá je ideální na přípravu espressa.
  • Středně hrubě mletá je vhodná do mocca konvice.
  • Hrubě mletá se hodí pro filtrovanou kávu.
  • Velmi hrubě mletá káva se uplatní ve french pressu – přístroji, v němž ručně stlačujete pístem kávu zalitou horkou vodou. Pořídíte ho za cenu od 300 Kč.