Illy Espresso Filter coffee 100% arabika mletá káva v plechovce 250 g

160,00
Skladem
EZpět

Illy je pověstná svým bohatým tělem, delikátním vyvážením hořkých, sladkých a kyselých chuťových složek a bohatým aroma, v němž můžete rozeznat čokoládu, karamel, med, mandle, ale i květinové tóny. Aroma Illy je silná, intenzivní a trvá i několik desítek minut po vypití.

Šálek kávy Illy vždy poznáte podle typické zrnité, červenohnědé cremy.

Původem rodinná pražírna kávy Illy v Terstu je jednou z nejznámějších a nejkvalitnější na světě. Již od roku 1933 ztělesňuje Illy slavnou tradici italského espressa. Chuť kávy Illy, vyráběné z vybraných zrn nakupovaných po celém světě (z Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky), patří mezi znalci mezi vůbec nejoceňovanější. Směs devíti druhů 100% Arabicy, precizní třídění zrn, jejich pražení, mletí i balení pro ochranu aroma stojí za skvělým požitkem z čerstvě připraveného šálku kávy Illy.

Káva Illy získala zcela oprávněně 1. místo v německé spotřebitelské asociaci „Stiftung Warentest“. Každý druh značky Illy je nabízen v nejvyšší možné kvalitě. Káva Illy má nízký obsah kofeinu. Udávané množství u zrnkové kávy Illy je méně než 1,5%. Její zrna jsou tříděna elektronicky a balena pomocí tzv. presurizace, kdy jsou používány kovové nádoby s bezpečnostním uzávěrem. Při balení je do plechovky přidáván stlačený plyn, inertní ve vztahu ke kávové směsi. Káva si tak uchovává bohatost aroma a chuti po mnoho měsíců. Díky speciálním metodám chlazení a balení produkuje Illy kávu -  s vlhkostí nižší než 1 % (což je 5× méně než u jiných).

Odkud káva pochází

Jižní Amerika

Brazílie je jednou z nejdůležitějších pěstitelských oblastí, kde ekonomika stojí na exportu kávy, a je nazývána „královnou“ kávového trhu. Jsou zde výjimečně příznivé podmínky pro pěstování kávy a navíce se zde nachází tři klimatická pásma, která nabízí mnoho různých podmínek pro růst kávovníků, zejména nejrůznější varianty Arabicy. Kávová zrna jsou na světovém trhu označována jako „Brazils“. Ze severní oblasti pochází káva, která patří k nejzajímavějším na trhu a nese označení Bahia“.

V Bolívii, se kávovníky pěstují zejména ve vysokých polohách. Zajímavostí zdejší oblasti je, že se kdysi na farmách pěstovaly živé ploty z kávovníkových keřů. Místní káva však bohužel nepatří k špičkovým kvalitám a je poměrně dost hořká.

Kolumbie je největším světovým výrobcem jakostních kávových zrn. Je zde velmi rozdílné mikroklima, které umožňuje dozrávání plodů v různou dobu a tím i sbírání plodů po celý rok. A další výhodou Kolumbie je, že se nemusí obávat mrazu, který způsobuje úhyn kávovníku. Kolumbijská káva je velmi jemná Arabica, která má nižší obsah kofeinu, aromatickou a hedvábnou chuť.

V Ekvádoru kávovníkům konkuruje pěstování rýže a kakaa, přesto je tu pěstován druh Arabicy a jeho nejlepší zrna pochází z andských vysočin.

Venezuela nabízí znamenitá zrna. Venezuelská káva má aromatickou vůni a sladkou chuť, její zrna jsou nažloutlá, velká a vyrovnaná. Nejvýznamnějším obchodním druhem je odrůda „caracas“. Je vhodná do směsí i na přípravu čisté odrůdové kávy. Vyváží se do Ruska a do Kolumbie, kde se ovšem jen přebalí a exportuje se dále na světové trhy. Pěstování kávovníků je zde komplikované a netypické, protože plantáže položené na svazích hor se musí uměle zavlažovat.

Střední Amerika

Kostarika má pro pěstování kávy ideální podmínky – půda je dobře propustná a sopečného původu. Počet kávovníků se dnes odhaduje na 400 miliónů, zatímco zde žije pouhých 3,5 miliónů obyvatel. Neobvyklé je i to, že je v zemi zakázáno pěstovat Robustu. Kostarické kávy obecně mají vynikající chuť, bohatou plnost, optimální kyselost a kořeněné aroma.

Salvador - skoro nejmenší země Střední Ameriky, zde první kávovníky vysadili indiáni. Zdejší mimořádnou odrůdou je káva Pacamara, která má jemnou kyselost, plnou čistou chuť a velmi jemnou vůni, která poskytuje opravdu mimořádný chuťový zážitek.

Do Guatemaly přivezli kávovníkové keře jezuité v polovině 18. Století a o sto let později němečtí přistěhovalci, založili kávový průmysl, který až do teď dodržují potomci Mayů jako drobní producenti. Káva je pěstována především na vulkanických půdách vrchů Sierra Madre, kde jsou pro kávovníky Arabicy naprosto ideální podmínky. Znalci upřednostňují jejich kořenitou a plnou chuť, zvláště pak u káv z oblasti Antigua, kde je půda zásobena dusíkem ze sopečných erupcí, tyto kávy jsou špičkové s kouřovou příchutí.

Z Jamajky pochází proslulá kávaBlue Mountain“, která se pěstuje až v nadmořské výšce 2100 metrů. Jedná se o kávu špičkové kvality, která je na kávovém trhu považována nejen za nejlepší, ale také za nejdražší. Káva Blue Mountain je přepravována v dřevěných sudech o obsahu 70 kg a kávová komise této kávě vystavuje certifikát o její pravosti, aby nedocházelo k padělkům. Nepražená zrna mají typickou tmavě modrozelenou barvu a jsou větší než zrna ostatních káv. Jedná se o vysoce ušlechtilý druh a na stupnici kvality je jednou z nejvýše hodnocených odrůd káv. Má excelentní aroma, ovocnou příchuť a výraznou kyselost. Místní specialitou při pěstování kávy je to, že na terasovitých plantážích pěstují tzv. smíšené kultury, což znamená, že káva roste dohromady s avokádem a banány.

Mexiko se stalo čtvrtým největším producentem kávy ve Střední a Jižní Americe. Historie kávových plantáží sahá až do 18. století. Z této doby patřila kultura velkých plantáží, která je dnes ale nahrazována malými rolníky. Nejlepšími pěstitelskými oblastmi Mexika je Chiapas Oaxaca, odkud pochází i známá ušlechtilá odrůda kávy Pluma.

V dalších zemích Střední Ameriky není pěstování kávy natolik výrazné a jedná se tak už jen o menší oblasti, které ale přesto dokáží vypěstovat kávu velmi dobré kvality.

Indie

Nejběžnějšími odrůdami kávy pěstovanými v Indii jsou v současnosti Arabica a Robusta. Hlavní oblasti produkce kávy se nacházejí ve státech jižní Indie – v kopcích Karantaka (Kodar, Chikkamageluru, Hassan), Kerala (Maladar) a Tamil Nadu (Nilgiris, okresy Yerkaud a Kodaikanal). V Indii je přibližně 250 tisíc pěstitelů kávy, 98% představují malé podniky, z nichž 90% jsou velmi malé farmy, jejichž plantáže nedosahují ani rozlohy 10 akrů. Každý rok Indie vyveze více než 200 tisíc kilogramů kávy, z čehož 25% míří do Itálie. Tradiční indickou odrůdou kávy je Arabica, přesto se v posledních letech stala velmi populární rovněž Robusta a počet plantáží pěstujících tuto odrůdu se výrazně zvýšil. Jedná se o velmi  kvalitní Robustu u které je zemitost oproti běžným robustám potlačena. Chuť je plná, hutná, připomínající čokoládový puding, vytváří jedinečnou cremu ( pěnu).

Afrika

Káva se tu pěstuje ve všech středoafrických a jihoafrických státech a také podél východního pobřeží. Uvádíme pouze významné producenty kávy.

Angola je zemí, kde se pěstuje nejkvalitnější Robusta, má drobné až střední zrno a obsahuje i zrna perlová; zpracovává se pouze suchou metodou. 

Etiopie  - pravlast kávovníku nabízí zrna s vínovým aroma a bohatou, harmonickou plnou chutí. Odborníci řadí její kávu mezi nejlepší na světě. Zrna z nejvýše položeného pěstitelského místa jsou podobná jemenským zrnům „Mokka“ a jsou označována jako Longberry a Shortberry. Více se cení Longberry pro své vínové výrazně kořenité, skvělé aroma. Etiopská kávová zrna by se neměla příliš pražit, aby neztratila svůj osobitý charakter.

Keňa je významným producentem kávy,  kam byly přivezené etiopské sazenice v 19. století a až ve 20. století odrůdy arabiky Bourbon. Kávovníkové plantáže leží ve vysokých nadmořských výškách kolem sopky Kilimandžáro.Keňská káva je povazována za jednu z nejkvalitnějších káv a to převážně Arabicy, která má plnou a bohatou chuť, jemnou ovocnou příchuť a správnou kyselost.

Pobřeží slonoviny sice nepatří mezi špičkové výrobce kávy, ale zrovna v této oblasti se pěstuje kávovník liberica a robusta, který se přidává do levnějších směsí kávy a také k výrobě instantní kávy.

V Ugandě, kde se kávovník pěstuje již od roku 1860 se zrna Robusty  sbírají po celý rok, ale problémem kávového průmyslu je nedostatečná infrastruktura a dopravní spojení s keňskými přístavy.

Jemen - první sazenice tu byly vysazeny v okolí přístavu Mokka a podle toho dostala kávová zrna i své jméno. Je tu malé množství srážek a také málo obdělané půdy a tak se kávovníky pěstují na terasách, aby se vše maximálně využilo. Pěstují se převážně dvě odrůdy Arabicy (Bourbon a Typica).

O výrobci

Pan Francesco Illy (vlastním jménem Illy Ferenc 1892–1956), zakladatel společnosti Illy se narodil v Maďarsku a byl vychován v rumunském Temešváru. Ve věku 22 let byl povolán do rakousko-uherské armády a sloužil od roku 1914 téměř na všech frontách první světové války, včetně bitvy u Krasčaku. Po válce zůstal se svou sestrou v Terstu, kde našel práci u firmy zabývající se prodejem kakaa a pražením kávy. Už tehdy se Tterst, jako přístavní město na pobřeží, stalo centrem kávy – nejpohodlnějším místem pro vykládání nákladu kávových zrn z Afriky a Jižní Ameriky a pro jejich odesílání do evropských měst. Později Illy vymyslel vlastní metodu pro udržení kvality čerstvě upražené kávy – balení do plechovek. Velmi úzce spolupracoval se společností Hausbrandt.

Ernesto,  syn Francesca, zakladatele společnosti Illycaffè se narodil v Terstu dne 18. července 1925. Ernesto Illy byl italským potravinářským chemikem a podnikatelem. Zejména pod vedením Ernesta Illyho vybudovala společnost laboratoř se sofistikovaným vybavením, jako jsou plynové chromatografy, infračervené pyrometry a detektory ionizace plamene. Tady jsou kávová zrna řezána na plátky silné 8 mikronů a analyzována pomocí elektronického mikroskopu. Každý krok výrobního procesu je počítačově monitorován.

V roce 1956 se Ernesto Illy stal spolumajitelem a ředitelem společnosti. V letech 1963–2005 byl jejím předsedou, posléze čestným předsedou. Spolu založil Association for Science and Information on Coffee a byl členem společnosti pro zjištění fyziologických efektů kávy. Byl také členem Institute for Scientific Information on Coffee (který je tvořen staršími vedoucími pracovníky z hlavních evropských potravinářských společností – Kraft, Nestlé, Sara Lee, Paulig, Tchibo, Illycaffe a Lavazza) a dokonce byl i předsedou komise pro propagaci kávy (jež je jednou z aktivit International Coffee Organization).Na své cestě neúnavného pátrání po dokonalém espressu neustále povzbuzoval výrobce k vyšší produkci špičkové kvalitní kávy a neustálé také investoval do výzkumu.

Ernesto Illy začínal překvapivě každý svůj den velkým šálkem nikoliv kávy, ale čaje.

 

Podobné produkty

Zott smetana do kávy 240 ks / 10 g

Zott smetana do kávy 240 ks / 10 g

Smetana do kávy 10g. Jemná chuť.

299,00
Skladem

Monin Almond - mandle 0,7 L

Monin Almond - mandle 0,7 L

Monin sirupy - profesionální barmanské sirupy, součást každého dobrého baru, chuť a aroma koktejlů a ochucených káv.

220,00
Skladem

Bodum French Press Chambord na 3 šálky chrom

Bodum French Press Chambord na 3 šálky chrom

Jednoduchá příprava a elegantní design od dánského výrobce Bodum, to je french press Chambord. Praktická rukojeť z tvrzeného plastu umožňuje nejen pohodlnou manipulaci, ale dokonce je možno kávu servírovat přímo z konvice.

870,00
Skladem

Bodum French Press Kenya na 8 šálků černý

Bodum French Press Kenya na 8 šálků černý

Impozantní french press Kenya od dánské společnosti Bodum je ideální pomůckou pro přípravu mleté kávy. Je složen ze skleněné nádoby s rámováním a jeho rukojeť je vyrobena z tvrzeného plastu. Víčko french pressa je uzavíratelné a opatřené manuálním pístem s jemným nerezovým sítkem.

850,00
Skladem